13. helmikuuta 2017

Rusettimekko peruskaavalla

Bongasin vuodenvaihteessa paikallisen kansalaisopiston ohjelmistosta kurssin, jonne oli pakko päästä: Peruskaava omilla mitoilla

Nimensä mukaisesti kurssilla piirrettiin mekon peruskaava omilla mitoilla, ihan alusta saakka. Valmiskaavat ovat minulle yleensä liian ahtaita lantiolta ja liian väljiä yläosasta, joten millaista luksusta onkaan saada käyttöön juuri sopiva kaava!

Ensimmäinen ikiomasta peruskaavasta kuosittelemani vaate on hihaton arkimekko, suunniteltu käytettäväksi pitkähihaisen trikoopaidan ja/tai ohuen neuletakin kanssa. 

Pääntie on muotoiltu venemäiseksi ja olkaa kavennettu kädenteiltä. Rintamuotolaskos on siirretty sivusaumaan ja takakappaleen olkalaskos jaettu kahdeksi laskokseksi. Vyötärömuotoilut tein suoraan peruskaavan mukaan. Helmasta muotoilin polvipituisen ja viistotin pari senttiä.

Helma on huomattavasti kapeampi kuin tavalliset A-linjaiset tekeleeni. Ei ole pakko tehdä A-linjaa, jos kaava on piirretty omilla mitoilla eli lantiolle on muutenkin tilaa! Luk-sus-ta!


Mekko istuu huomattavan hyvin myös selästä lapaluiden kohdalta, minne jää minulla valmiskaavojen kanssa usein väljää. Vyötärömuotoilut sen sijaan ovat kaavassa maltilliset, vielä ronskimminkin voisi ottaa. Toisaalta tykkään joka tapauksessa käyttää mekkojen kanssa vöitä.

Sympaattinen rusettikangas on Gütermannin valikoimaa.


Kaavan piirtäminen oli monella tapaa opettavaista ja auttoi hahmottamaan, miten muokkaukset näkyvät valmiissa vaatteessa. Kurssilla oli tusinan verran osallistujia, ja vaikka kukin keskittyi ennen kaikkea oman kaavansa piirtämiseen, koimme monta ahaa-elämystä vertaillessamme, miten erilaiset kehon muodot vaikuttavat paperille piirtyviin kaavoihin.

Työskentelyn lomassa tulimme pohtineeksi, kuinka vaikeaa valmisvaatteista on saada istuvia erilaisille vartalotyypeille. Niin erilaisia kaikkien kaavoista tuli, vaikka vaatekoko olisi ollut sama.

Ei siis ihme, jos vaatekauppojen tarjonta tuntuu joskus olevan pelkkää joustavaa trikoota tai väljää tunikaa.

Seuraavaksi haluaisin kuosittelukurssille...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti