6. tammikuuta 2017

Heartland Lace Shawl

Joulukuussa iski äkillinen tarve neuloa pitsiä. Olin napannut aiemmin syksyllä paikallisen lankakaupan tarjouksesta kolme kerää Schachenmayr Fine Woolia, ja ne piti välittömästi saada puikoille.


Asetin huiville kaksi vaatimusta: siitä on tultava suorakulmainen ja riittävän suuri. Yhtään pientä kolmiorimpulaa en enää tee, ne jäävät minulta kuitenkin käyttämättä. 

Kauniita suorakulmaisia huiviohjeita on netti täynnä, mutta jostain syystä jumituin Evelyn A. Clarkin Heartland Lace Shawl -malliin, joka on kolmiohuivi. Pientä säätöä siis vaadittiin.


Usein kolmiohuivi on helpointa muuttaa suorakulmaiseksi luomalla silmukat väliaikaisella aloituksella, josta lähdetään neulotaan molempiin suuntiin. Näin huiviin saa kaksi samanlaista päätä. 

Heartland Lace Shawl -huivin reunakaavio oli kuitenkin sen verran simppelin näköinen, että arvelin voivani neuloa suunnilleen samanlaisen kuvion myös toiseen suuntaan.


Käytännössä käänsin ohjeen kaavion 3 ylösalaisin ja piirsin sen toistuvaa keskiosaa mallina käyttäen uuden, toiseen suuntaan neulottavan kaavion. Aloitin neulomisen tästä kaaviosta, jatkoin kaavion 2 keskiosaan ja lopuksi neuloin kaavion 3 keskiosan alkuperäisessä muodossaan.

Huivin päät ja siirtymä peruskaavioon ovat väistämättä hieman erilaiset, koska ne on neulottu eri suuntiin. Veikkaan, että ratkaisuni on silti huomaamattomampi kuin sauma, joka tahtoo aina erottua rumasti pitsistä.


Huivin biisonin jäljet -pitsikuvio on kaikessa yksinkertaisuudessaan todella kaunis. Sen neulominen oli suorastaan addiktoivaa, etenkin ihanan pehmeästä ja virheettömästä langasta. Työ edistyi yllättävän nopeasti, kun ei tarvinnut taistella erikoisempien lisäysten tai kavennusten kanssa.


Pingottamiseen pääsin ensimmäistä kertaa käyttämään ihan oikeita pingotusrautoja. Niillä olikin helppo saada huivit pitkät sivut suoriksi.

Huivin koko ennen pingotusta oli 124 x 38 cm ja lopullinen koko pingotuksen jälkeen 160 x 55 cm.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti