26. heinäkuuta 2016

Lohikäärmepuku

Kaikkeen sitä joutuukin mukaan, kun tulee tuttavapiirissä tunnetuksi innokkaana näpertelijänä.

Viime viikonloppuna järjestettiin rotuyhdistyksen 10-vuotisjuhlanäyttely. Jo vuosi sitten oli päätetty, että näyttelyn erikoisohjelmana nähtäisiin lohikäärmepukukilpailu. Ja käsityöihmisenä olin tietenkin velvoitettu osallistumaan.


Miksi juuri lohikäärmepuku? 

Sealyhaminterrierit ovat kotoisin Walesista, ja kuten kaikki EM-futista seuranneet varmasti muistavat, punainen lohikäärme koristaa sekä Walesin kansallislippua että jalkapalloliiton tunnusta. Futisjoukkueen lempinimikin on "Lohikäärmeet". 

Puvun suunnittelussa lähdin liikkeelle lipun väreistä. Punaisen lohikäärmeen taustavärit ovat valkoinen ja vihreä, jotka Wikipedian mukaan ovat walesiläisen Tudor-suvun värit. Valkoisen koiran lisäksi tarvittiin siis punaista ja vihreää.


Päätin hyödyntää pähkähullua projektia uuden oppimiseen ja kokeilla suomukuvioisen loimen valmistamista Canadian Smocking -tekniikalla. 

Siinä kankaan nurjalle puolelle piirretään ruudukko ja ruudukkoon kuvio, jonka mukaisesti kangas ommellaan käsin poimuille. Näin oikealle puolelle muodostuu koristeellinen pinta.

Käytin nuolenpääkuviota, joka kuuluu ilmeisesti aivan peruskuvioihin.


Loimen valmistaminen oli ylivoimaisesti työläin vaihe puvun tekemisessä. Kuten kuvasta näkyy, noin 60 x 60 cm kokoiseen loimeen tarvittiin melkoinen pala taftia. Sai siinä hetken räätälinliitua ja neulaa heilutella. 

Lopputuloksesta tuli kuitenkin kiva. Taustapuolelta poimutus näyttää tältä:


Koska taustaan jäi pitkähköjä langanjuoksuja, tein loimeen vuorin puuvillasta. Rintapanssarin ompelin viininpunaisesta vakosametista, jota löytyi tilkkulaatikosta juuri sopivan kokoiset palat.

Siivet ovat loimesta yli jäänyttä taftia ja punaista vuorikangasta. Siipien "luut" tehtiin budjettiystävällisesti muovisesta sähköasennusputkesta, joka sahattiin sopivaan pituuteen, lämmitettiin hiustenkuivaajalla ja taivutettiin haluttuun muotoon.


Punainen rintapuoli ei harmillisesti näy missään kuvissa. En tullut ottaneeksi puvusta juurikaan kuvia ennen näyttelyä, ja nyt se on liian myöhäistä.

Tällä luomuksella napsahti nimittäin pukukisan voitto, ja kilpailun jälkeen lahjoitin puvun brittituomarille. Hän halusi viedä koiransa lohikäärmeeksi pukeutuneena Walesissa järjestettävään erikoisnäyttelyyn. 

Itselläni olisi tuskin ollut enää puvulle käyttöä, joten annoin sen ilomielin eteenpäin. Samalla sain hävitettyä todistusaineiston, että tällainenkin kapine on tullut tehtyä!

2 kommenttia:

  1. No wau, en ihmettele että tuli menestystä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! On tämä silti ehkä pöljin käsityö, jonka olen koskaan tehnyt...

      Poista