17. tammikuuta 2016

Oh, Jackie O.

Tammikuun pakkasillakin voi ihan hyvin käyttää hihatonta mekkoa.
Ainakin sisätiloissa ja pitkähihaisen paidan kanssa.


Tämä on "Jackie" Sara Almin ja Hannah McDevittin kirjasta Kuuluisat vintagemekot (Famous Frocks, 2011). 

Kirjan ideana on tarjota kaavat menneiden vuosien muoti-ikonien kymmeneen kuuluisaan mekkoon. Lisäksi jokaisesta mekosta on tarjolla hieman näköiskappaletta maltillisempi, arkikäyttöön soveltuvampi muunnelma.

Vähemmän yllättävästi tykästyin eniten Jacqueline Kennedy Onassiksen klassiseen A-linjaiseen mekkoon. Halusin nimenomaan pitkähihaisen paidan kanssa pidettävän arkimekon, ja savupiippukaulus kätkee kätevästi alleen minkä muotoisen kaula-aukon tahansa.


Kirjan suurin puute on, ettei mekoista ole tarjolla minkäänlaisia valokuvia, ainoastaan luonnospiirrokset. Ihan kauniit, mutta informaatioarvoltaan puutteelliset. 

Mekot ovat myös aika pientä kokoa: rinnanympärys on XS-koossa vaatimattomat 79 cm ja suurin koko on L. 

Tein summittaisen testimekon jostain XS:n ja S:n välistä, mutta lopulta päätin käyttää suosiolla S-koon kaavaa, jotta aluspaidalle jää kylliksi tilaa. 


Tässä vaiheessa iski laiskuus, enkä jaksanut enää tehdä sovitusvaatetta tai muokata kaavoja. Väärin! VÄÄ-RIN!

Kaavassa ei varmasti ole mitään vikaa, mutta jälleen kerran sain laiskuudellani aikaan ne itselleni kovin tutut ongelmat: mekko jäi selästä pussille ja kiristi lantiolta. 

On se kumma, miten ihmisen pitää aina paukuttaa päätään samaan seinään. 


Hammasta purren tartuin ratkojaan ja pistin uusiksi takasauman (eli piilovetoketjun) sekä helmaosan sivusaumat. Onneksi oli reilut saumanvarat, joten niistä sai päästeltyä mukavasti väljyyttä lantiolle. Lopputulos on huomattavasti parempi kuin ensimmäisellä yrittämällä. 

Note to self: Muokkaa aina kaavat. Pääset helpommalla. Oikeesti.

2 kommenttia:

 1. Hei, ompas tyylikäs mekko, kankaan kuosi sopii siihen tosi hyvin. Mulla vaatteiden ompelu tyssää aina siihen kun en saa kerralla sopivaa enkä jaksa muokata... Joten tyydyn neulottuihin vaatteisiin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!
   Mikähän siinäkin on, että neuleiden muokkailu tai purkaminenkaan eivät aiheuta yhtä paljon angstia kuin ompeluprojektien. Kenties pieleen menemisen näkee neuloessa aikaisemmassa vaiheessa ja siihen ehtii vielä puuttua kohtuullisen pienellä vaivalla.

   Poista