19. elokuuta 2015

Sew Many Dresses, Sew Little Time

Vaikka olen sekä kirjojen että käsitöiden ystävä, kotikirjahyllystäni ei juuri käsityökirjoja löydy. Harvassa kirjassa on useampia kuin yksi tai kaksi kiinnostavaa mallia, joten lainaan ne mieluummin kirjastosta tai ostan yksittäisiä ohjeita netistä.

Mutta tämä oli pakko saada.


Olen himoinnut Tanya Whelanin kirjaa Sew Many Dresses, Sew Little Time : the Ultimate Dressmaking Guide (2015) siitä saakka, kun ensimmäiset ennakkokuvat siitä alkoivat vilahdella ompelublogeissa.

Tiesin oitis, että kirja olisi kuin minulle tehty. Se on eräänlainen mekkojen laajennettu Joka tyypin kaavakirja. Kaava-arkeilla annetaan peruskaavat, joihin tehdään omien mittojen mukaiset muokkaukset. Sitten niiden pohjalta yhdistellään yli 200 erilaista mekkoa!


Kirjan mukana tulee kaavat hieman laskutavasta riippuen noin seitsemään erilaiseen yläosaan, kuuteen helmaan, neljään pääntiehen ja neljään hihamalliin. Kaikki on suunniteltu niin, että komponentit sopivat yhteen. Ei muuta kuin yhdistelemään oman maun mukaan. 


Prinsessasaumat, suora hame ja 3/4-hihat? Vai olkaimeton yläosa ja helmaan laskoksia? Holkkihihat, kiinakaulus, kellohelma..? Tai ihan mitä tahansa muuta. Kirja on täynnä ohjeita ja esimerkkejä erilaisista variaatioista - pelkkiä yläosan muotolaskosten muunnelmia esitellään kuuden aukeaman verran! 


Vaikka ydinideana on kaavojen muunneltavuus, amerikkalaiseen tapaan niihin on lisätty valmiiksi 1-1,5 cm:n saumanvarat, mikä tuntuu hieman hassulta. Saahan ne toki kopioidessa leikattua pois sotkemasta. 

Kaava-arkit ovat selkeät - ainakin pienimmissä ko'oissa. Kaavat on nimittäin painettu sitä vaaleammalla harmaalla, mitä suuremmasta koosta on kyse, ja vaaleimpia saattaa jo olla kenkkua kopioida kaavapaperin läpi.


Ompelutekniikkaa on mukana jonkin verran, mutta ei liian tiukkapipoisesti esitettynä. Esimerkiksi kuvalliset ohjeet vuorin lisäämisestä erilaisiin yläosiin olivat itselleni hyvin tervetullut lisä. Kirjassa ohjeistetaan lyhyesti myös ylä- ja alaosien muuntaminen puseroiksi ja hameiksi.


Kaavamuokkaukset ja ompeluvaiheet esitetään selkein ohjepiirroksin, ja myös kirjan valokuvat ovat ihanan informatiivisia. Kaikista esimerkkiyhdistelmistä on kuvattu mallimekot neutraaleissa asennoissa, rauhallista taustaa vasten. Visuaalinen ilme on huolella harkittu, mutta pääosassa on tietosisältö.


Näinhän ei aina ole näyttävissä ja söpöissä käsityökirjoissa, joissa tunnelmilla tai tyylillä pelaaminen on ajanut sisällön edelle. Petyin esimerkiksi Sara Almin ja Hannah McDevittin kirjaan Kuuluisat vintagemekot (Famous Frocks, 2011), jossa ohjeiden mukaisista mekoista on tarjolla ainoastaan luonnospiirrokset.

Enkä jaksa edes avautua kaikista niistä huikean esteettisistä neulekirjoista, joissa puolet sivumäärästä kuluu lähikuviin yhteistyökumppanina toimineen kehräämön lankavyyhdeistä.


Onhan kauniiden kirjojen selailu ja tulevista projekteista haaveileminen tosin kivaa sinälläänkin. Tämän kirjan parissa saattaa vierähtää tunti jos toinenkin, ennen kuin osaan päättää, mitä kokeilen ensimmäiseksi.

1 kommentti:

  1. I found this trying to find reviews, thanks. It looks a great book and I am tempted. However, having some many patterns I'm sure that I could conjure most of these designs mixing my existing patterns around, But I can see the beauty of just grabbing a book off the shelf.

    VastaaPoista