28. heinäkuuta 2015

Punainen puutarha

Alice Hoffmanin teoksen Punainen puutarha (2012; The Red Garden, 2011) päähenkilö on Blackwell, kaupunki Massachusettsissa, Hightop Mountainin länsipuolella. Kirja on kronologinen kokoelma kertomuksia, jotka kytkeytyvät toisiinsa tapahtumapaikkojen ja sukupolvien ketjujen välityksellä. 


Tarina alkaa Bearsvillen kylän syntymästä vuonna 1750. Kätilönä toimii Hallie Brady, Birminghamista Amerikkaan matkannut nuori selviytyjä. Hänen perustamansa punainen puutarha toimii myöhemmissä kertomuksissa yhä uudelleen näyttämönä tulevien sukupolvien elämien käännekohdille. 

Juuri ratkaisevista hetkistä tarinat nimittäin kertovat - tapahtumista, jotka muuttavat pysyvästi uudisasukkaiden jälkeläisten tai kaupunkiin saapuvien matkalaisten kohtaloita. Pääosassa ovat etenkin vahvat naiset, äidit ja tyttäret, jotka ovat mitä ilmeisimmin perineet esiäidiltään muutakin kuin hehkuvanpunaiset hiukset.

Kertomusten ketjun myötä lukija pääsee näkemään, kuinka kunkin sukupolven kokemukset muuttuvat vähitellen muistoiksi, sitten tarinoiksi, kaupungin perimätiedoksi ja historiaksi.

Myöhemmät kertomukset viittailevat aiempiin hurmaavan huolettomasti. Omenapuun niitylle istuttanut omalaatuinen nuorimies karkotetaan kaupungista, mutta myöhemmät sukupolvet kertovat ylpeinä Johnny Appleseedin vierailusta. Koulutyttö, joka tekee katoamisretken kaupunkiin vuoteen 1848 sijoittuvassa kertomuksessa, paljastuu 80 sivua ja 97 vuotta myöhemmin kuin ohimennen Emily Dickinsoniksi.

Pikku hiljaa tarinoista muodostuu paikallinen tarusto, jossa tietyt paikat ja henkilöt muodostuvat myyttisiksi. Samaan aikaan aina uudet sukupolvet nousevat kertomusten keskiöön ja kantavat tietämättään ajatuksissaan ja teoissaan (esi)vanhempiensa elämien kaikuja. 


Ihmiskohtaloiden ohella Punainen puutarha kertoo koko ajan Blackwellin tarinaa. Henkilöiden kautta välittyvä kuva kaupungista muuttuu vuosikymmenten ja -satojen mittaan kuin varkain kohti nykyhetkeä. Voi vain kuvitella, millaisen työn kirjailija on tehnyt ottaakseen haltuun eri aikakaudet yli kahdensadan vuoden jänteellä. 

Punainen puutarha on viehättävä, monipuolinen ja vahvatunnelmainen kertomuskokoelma. Vaikka tarinat ovat lyhyitä, henkilöhahmot tuntuvat läheisiltä - onhan lukija jo tutustunut heidän esihistoriaansa. Mukana on myös omaan makuuni sopivasti maagisia elementtejä ja tilaa tulkinnoille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti