24. kesäkuuta 2015

Ombra-lapaset

Kangaslaatikon lisäksi olen kaivellut myös lankavarastoani. Siellä olikin aika paljon yhteensopivia jämäkeriä, joista saa aikaan vaikka mitä kivaa.

Lapasiin upposi Nalle-kerien loppuja, noin 30 g sinapinkeltaista ja 20 g luonnonvalkeaa. 


Halusin lapasiin tummasta vaaleaan liukuvan kuvion, ja sattumalta Ravelryyn ilmestyi juuri parahiksi Ombra-kaulurin ohje. Kuvion mallikerta on vain neljän silmukan levyinen, joten se oli helppo sovittaa lapasiin.


Tähtäsin kuvion niin, että se osui sopivasti keskelle perinteisen mallista peukalokiilaa. Kiila onnistui oikein nätisti, suurempi tumma siksak-kuviokin jatkuu melko huomaamattomasti kiilan yli.

Nämä saattavat hyvinkin olla ensi talven suosikkini!


Kaappeja penkoessani heitin menemään joitakin itse tehtyjä vaatteita - osa kovasta käytöstä kulahtaneita, osa käyttämättä jääneitä - ja pohdiskelin, mikä tässä harrastamisessa oikeastaan on oleellisinta.

Käsityöharrastuksen etuihin kuuluu, että lopputuotteesta on parhaimmillaan iloa pitkäksi aikaa. Itselleni tämä hyötynäkökulma on melko tärkeä. Haluan tehdä nimenomaan käytännöllisiä vaatteita, ja pyrin välttämään malleja, jotka jäisivät todennäköisesti kaappiin keräämään pölyä - esimerkiksi houkuttelevan kauniita kolmionmallisia pitsihuiveja, joita en vain ole oppinut käyttämään.

Kuitenkin valmis vaate on vain yksi osa harrastusta. Valmistusprojekti voi olla mukava ja opettavainen, vaikka lopputulos jäisikin käyttämättä. Ja jos "hukkaan menneet" materiaalikustannukset harmittavat, aina voi lohduttautua sillä, että monet harrastukset ovat jo lähtökohtaisesti ajan ja rahan kuluttamista hetkellisiin iloihin. Siis kunhan käsityön tekeminen itsessään on ollut innostavaa, rentouttavaa ja nautinnollista, siihen käytetyt resurssit ovat jo työn valmistuessa olleet ihan yhtä hyvä sijoitus kuin vaikkapa laskettelupäivään tai konsertissa käyntiin kulutetut. 

2 kommenttia:

  1. Aivan ihanat lapaset! Itsekin katsoin Ombran kuviota sillä silmällä, se sopii kuvioksi kyllä moneen käsityöhön.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Pohdiskelen tässä parhaillaan, tekisinkö vielä Ombra-sukatkin. Kuviota oli muuten myös tosi mukava neuloa, kun pisimmät langanjuoksut olivat vain kolmen silmukan mittaisia.

      Poista