25. lokakuuta 2014

A-linjaisten hameiden vertailua

Ompelin "vaihteeksi" A-linjaisen hameen. Kangas on peräisin sisustusliikkeen alepöydästä, ja kaavana käytin viistottua hametta Nicole Smithin keväällä suomeksi julkaistusta kirjasta Uusi hame päivässä : 28 yksilöllistä mallia kaavoineen.


Smithin kirjan alkuperäinen nimi on Skirt-a-Day Sewing : Create 28 Skirts for a Unique Look Every Day. Kirjan idea onkin nimenomaan vallattomissa variointimahdollisuuksissa, ja osuvampi suomennos nimelle olisi voinut olla vaikkapa Hame joka päivälle. Ainakin olisin jättänyt suomenkielisestä alaotsikosta pois hämäävän ilmauksen "kaavoineen". Kirjan mukana ei nimittäin tule yhden ainutta kaava-arkkia. Kaikki mallit lähtevät liikkeelle hameen peruskaavasta - ja sekin piirretään alusta alkaen itse, omien mittojen mukaan.

Itselleni oli pienoinen shokki, että hommaan täytyy todella ryhtyä pelkän mittanauhan, kaavapaperin ja kynän kanssa ilman minkäänlaista valmista kaavapohjaa. Tämän alkukynnyksen ylitettyäni innostuin kuitenkin kirjasta kovasti, muistuttaahan se perusidealtaan rakasta kaavaraamattuani Joka tyypin kaavakirjaa. Molemmat opettavat luomaan peruskaavasta omia variaatioita.

Vasta itse pidentämällä, kaventamalla, laskostamalla ja kellottamalla alkaa todella hahmottaa, kuinka kaksiulotteinen kaava määrää kolmiulotteisen vaatteen muodon. Ja kun vauhtiin pääsee, muunnelmia voi tehdä loputtomiin! 


Uusi hame päivässä -kirjan peruskaava on suora, kapea hame, jonka vyötäröllä on muotolaskosparit. Siitä muokataan neljä perusmallia: kietaisu-, suora, viistottu ja korkeavyötäröinen hame. Jokaisesta perusmallista puolestaan saadaan aikaan seitsemän erilaista variaatiota.

Aloitin testailun viistotun hameen perusmallista, jota voi verrata Joka tyypin A-linjaisen hameen peruskaavaan. Molemmissa on yhdet muotolaskokset ja maltillisesti viistottu helma. Joka tyypin perus-A on turhan kapea makuuni, joten olen käyttänyt enemmän kellotettua muunnelmaa. Uuden kaavan helma osui lupaavasti näiden kahden välimaastoon. Tässä vertailun vuoksi etukappaleet, kapeimmasta leveimpään: 
  • Joka tyypin kaavakirjan A-linjaisen hameen peruskaava (koko S) 
  • Uusi hame päivässä -kirjan viistotun hameen perusmalli (omat mitat) 
  • Joka tyypin kaavakirjan kellotettu hame (koko S)

Tältä erot näyttävät valmiissa hameissa. Erilaiset vyötärökaitaleet muokkaavat hieman lopputulosta. Pakko todeta, että omien mittojen mukaan tehty hame istuu vyötäröltä huikean paljon paremmin kuin standardimittainen. Mutta minulla onkin sellainen 90-luvun alun Barbien keskivartalo


Kaavojen piirtäminen aivan alusta saakka oli hieman työlästä mutta myös jännittävää ja palkitsevaa. Nyt kun peruskaava on valmiina, seuraava hame syntyy paljon nopeammin. Harmillisesti aika harva Uusi hame päivässä -kirjan valmiista varianteista kuitenkaan osuu suoraan hamemakuhermooni. Kietaisuhameet ja kapeat suorat hameet jätän suosiolla väliin, enkä yksinkertaisuuden ystävänä oikein innostu taskullisista tai kovin koristeellisista malleista.

Ideoita ja inspiraatiota kirjasta kuitenkin saa roppakaupalla. Mainostettujen 28 mallin lisäksi kirjassa annetaan enemmänkin vinkkejä, kuinka kaavoja voisi muunnella eteenpäin. Ja esimerkiksi tämä valmis malli näyttää aika kivalta...


Huomasin muuten kirjan ohjeissa joitakin virheitä tai vähintään omituisuuksia. Peruskaavan ohjeessa tekstin ja havainnepiirroksen mitat eivät täsmänneet etukappaleen toisen muotolaskoksen kohdalla (uskoin tekstiä). Viistotun hameen kokoamisohjeessa käskettiin ommella yhteen huolittelemattomat reunat, eikä niitä huoliteltu myöhemmissäkään vaiheissa. Niin tylsää puuhaa kuin huolittelu onkin, päätin uhmata ohjetta.

Positiivisena puolena kirjassa on hurjan paljon tekniikkatietoa ompelun yksityiskohdista, esimerkiksi erilaisista tavoista tehdä helmapäärme, ja kaavamuutokset esitetään todella selkeiden, vaihe vaiheelta etenevien havainnepiirrosten avulla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti