16. toukokuuta 2014

Matkalla kotiin & Valo valtameren yllä

Silloin tällöin elämässä törmää pieniin, epätodennäköisiin sattumiin, joista tulee vinkeä olo. Ystävä ottaa yhteyttä juuri kun häntä ajattelee, ruokakauppa on laittanut tarjoukseen kaikki ne neljä tuotetta, jotka piti ostaa, tai kahden umpimähkään kirjastosta lainatun kirjan välillä tuntuu olevan häkellyttävän paljon yhtäläisyyksiä.

Satuin lainaamaan peräperää Julie Kiblerin teoksen Matkalla kotiin (2013; Calling Me Home, 2012) ja M. L. Stedmanin kirjan Valo valtameren yllä (2013; The Light Between Oceans, 2012).

Nämä samoihin aikoihin julkaistut tekijöidensä esikoisteokset ovat ”helppolukuisia”, juonivetoisia romaaneja. Niissä kuvataan viime vuosisadan alkupuolta: Matkalla kotiin sijoittuu pääasiassa 1930–40-luvun Kentuckyyn ja Valo valtameren yllä 1920-luvun Lounais-Australiaan.

Molemmissa kirjoissa keskiöön nousevat olosuhteiden mutkistamat rakkaus- ja perhesuhteet, erityisesti äitien ja tyttärien välillä. Teosten päähenkilöt Isabelle ja Isabel (!) ovat vahvoja ja itsenäisiä naisia, mutta kummankin voimat ja moraali joutuvat koetukselle vastoinkäymisten vuoksi. Molemmissa kertomuksissa pohditaan vastuuta, oikeutta ja anteeksiantamista. Eristetään, eristytään, erotetaan ja palataan yhteen. Ja ollaan myöhässä.

Listaa voisi vielä jatkaa, mutta en halua paljastaa kirjojen juonista liikaa. Kuten sanottua, molemmat kirjat ovat sellaisia, joita lukee ensisijaisesti juonen vuoksi – saadakseen tietää, kuinka kirjan henkilöille lopulta käy. Valo valtameren yllä viehätti tosin paikoin majakkasaaren ja meren kuvauksella, ja Matkalla kotiin onnistui koskettamaan peilaamalla nykyhetkeen sijoittuvaa kehyskertomusta 70 vuoden takaisin tapahtumiin.

Valo valtameren yllä kuuluu Kariston vuonna 2010 aloittamaan Lupaus-sarjaan, jossa julkaistaan ”ansiokkaita ulkomaisia esikoisromaaneja – kunnon tarinankerronnan tuoreimpia, kansainvälisiä tuulahduksia”. Hieno idea! Uudet tuttavuudet ovat aina tervetulleita, ja esikoisten kääntäminen antaa suomenkielisellekin yleisölle mahdollisuuden hypätä heti lupaavien tulokkaiden kelkkaan.

Joskus kustantajien puolivuotiskatalogeja selaillessa tuntuu nimittäin siltä, että niiden sivut täyttyvät vuodesta toiseen samojen vanhojen luottokirjailijoiden teoksilla, myös käännöskirjallisuuden osalta. Jopa Tammen ihana, 60-vuotias Keltainen kirjasto tuntuu välillä nojaavan turhan paljon takuuvarmoihin tekijöihin. Kevään 2014 uutuuksia ovat mm. Alice Munro, Toni Morrison ja Ernest Hemingway!

Innostuin Lupaus-sarjan konseptista niin paljon, että ajattelin lukea sen muutkin teokset. Kumma kyllä sarjalla ei ole edes omaa nettisivua, josta kirjaluettelon saisi kätevästi kerralla nähtäville. Kirjastotietokannan mukaan sarjaan kuuluu tällä hetkellä viisi teosta:
  • Mari Strachan: Hiljaisuus soi h-mollissa
  • Robert Goolrick: Luotettava vaimo
  • Jamie Ford: Hotelli Panama
  • Gerbrand Bakker: Isä muuttaa yläkertaan
  • M. L. Stedman: Valo valtameren yllä 

Siitä siis neljä nimeä lisää lukulistaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti