21. heinäkuuta 2013

Prinsessaleikattu mekko

Kotivaatekaappini on nykyisin aika ankea näky. Kaikki nätit vaatteet – varsinkin siistit alaosat – loistavat poissaolollaan, sillä ne tahtovat jumiutua työpaikalle. Poljen työmatkat urheilutamineissa, ja perillä koko satsi menee vaihtoon. Pieni vaatekaappi työhuoneenpuolikkaani nurkassa pursuaa hameita, jotka käväisevät kotona vain pesussa. 


Koska kaikki kivat hameet ovat töissä ja myös reilu vuosi sitten tekemäni vihreä mekko on muuttanut sinne, olen kulkenut tämän kesän kahdessa vanhassa kirpparilöytömekossa. Molemmissa on kapeat olkaimet ja prinsessaleikkaus, jossa yläosan muotoilut sijoitetaan rinnan yli sivuille kaartaviin saumoihin. Malli sopii hyvin myös kaltaiselleni littanalle, joten ajattelin tehdä oman samanlaisen. 


Harjoituksen vuoksi päätin kuositella kaavat itse. Hyödynsin taas kerran Joka tyypin kaavakirjaa, yläosan peruskaavaa (kuvassa mustalla). Leikkasin kaarevan prinsessasauman vyötärön muotolaskoksen kärjestä hihansuulle ja uuden pääntien, teippasin rintamuotolaskoksen umpeen ja piirsin helman polvimittaiseksi jatkamalla kappaleita vyötärön muotolaskoksen suuntaisina. Sen verran skeptinen olin lopputuloksen suhteen, että päätin tehdä kerrankin kunnollisen sovitusvaatteen puhkikuluneesta pussilakanasta.


Sovitusmekko kertoi, että helma on varsin ok mutta ylhäältä saa - yllätys yllätys - ottaa vähän joka saumaa sisään. Piirsin siis kaavojen yläosiin uudet, rivakammin kaareutuvat prinsessasaumat ja kavensin sivukappaletta aavistuksen. Sitten tein toisen sovitusvaatteen pelkästä yläosasta. Se pysyi jo paljon paremmin ylhäällä.


Varsinainen mekkokangas on yksi Tallinnasta ostetuista. Sitä oli tasan metri, koska siitä piti alunperin tulla hame. Tiukille meni, mutta nipin napin riitti. Seuraavalla kerralla hankin vähän reilumman palan. Ja pidemmän vetoketjun! Sekin oli hamekokoa...


Tämän mekon saan ehkä jopa pidettyä poissa työpaikalta. Kangaskauppaan kanssani lähtenyt kollegani hankki samaa kangasta ja lupasin, etten näyttäydy siitä tehdyssä vaatteessa töissä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti